Äksy ensimmäinen virallinen agility-startti on nyt takana. Tulokset eivät päätä huimaa mutta olen silti päivään tyytyväinen.

Koko reissu meinasi kaatua siihen että Opelini rupesi hyytymään matkalla. Lähtö meni hieman täpäräksi ja kun auto ei sitten jaksanut hetkittäin kulkea edes 80km/h vauhtia niin tuli hieman kiire. Motarilla talla pohjassa sain sen kulkemaan jopa 85km/h alamäkeen. Jouduin soittamaan matkalta kisajärjestäjälle että myöhästymme mittauksesta. Koska kyseessä oli ensimmäinen startti tulee koiran olla paikalla 45min ennen oman luokan alkua, jotta tuomari ehtii suorittaa säkä-mittauksen. No, onneksi aikataulut olivat sen ratkaisevan 15min myöhässä ja ehdimme ihan hienosti.

Radan kävelyissä sain konsultaatioapua muilta WeCalaisilta Annalta ja Kaisalta sekä russelityttö-Wiljan ohjaajalta Alisalta ja se oli näin ensimmäisissä kisoissa oikein mukavaa. Käytin viimeistä hyppyrataa lukuunottamatta radankävelyyn kaiken sallittavan ajan. Suunnittelin huolellisesti oman osuuteni ja mietin vaihtoehdot kohtiin joissa en ollut varma Äksyn toiminnasta. Hieman ennen omaa suoritusta olin aivan paniikissa ja ajattelin että en pysty menemään radalle ollenkaan. Reidet tuntuivat hyytelöltä ja pää oli ihan tyhjä. Tein verryttelyalueella Äksyn kanssa muutaman hypyn ja jätön esteen taakse ja kävin palkkaamassa. Sitten karsinaan odottamaan omaa vuoroa. Äksy sivulle ja käännöksiä paikallaan, koira kuulolla. Edellinen koirakko saapui maaliin ja meidän vuoromme koittaa. 

Jätin Äksyn istumaan ensimmäisen esteen taakse ja kävelin itse 2. esteen (rengas) taakse. Äksy lähti käskystäni liikkeelle kuin tykin suusta, kohtalokkain seurauksin, rima putosi. Se ei kuitenkaan haitannut menoa vaan matka jatkui renkaan, hyppyjen ja muurin kautta kepeille. Otin Äksyn haltuun ennen keppejä ja se suoritti ne hienosti. Sitten oli vuorossa putki, hyppyjä, A... kaikki sujui hyvin. Keinulle Äksy meni hienosti, odotti maltillisesti että keinu painuu alas ja sitten, juuri ennen alastulokontaktia se hyppäsi sivuun??!!!! Katsoin homman jopa videolta, en ymmärrä mitä tapahtui. No, ei muuta kuin eteenpäin; hyppyjä, puomi, pituus, putki ja hyppy maaliin. Tuloksena siis 10 virhettä ja yliaikaa alle sekunti. Johtunee jarruttamisestani A:lla, kepeillä, keinulla ja puomilla :) Keinua lukuunottamatta olin tosi tyytyväinen rataan. Koira toimi niinkuin olin suunnitellut, kuunteli ja irtosi kivasti.

Toinen rata, jännitys ei enää ihan  niin paniikinomaista mutta kovaa kuitenkin. Puoleenväliin asti homma toimi kuin rasvattu, Äksy irtosi ja teki töitä vauhdilla, kepit menivät kuin vettä vaan A:lla koiran alastuloa odotellessani päästi päähäni ajatuksen "nyt menee hyvin" ja sitten kosahti. A:n jälkeen tuli pituus ja sitten pituuden viressä takaisinpän hyppy. Jollain käsittämättömällä (jää videolla A-esteen taakse enkä näe itseäni enkä koiraa) tavalla onnistuin ohjaamaan koiran ohi hypystä ja kun käännyn se hyppää sen väärään suuntaan -> HYL, jatkan kuitenkin radan loppuun, tai niin kuvittelen. Eteen tulee keinu, jolle Äksy menee taas hyvin, odottaa ja kun keinun toinen pää on laskeutunut se hyppää sivuun. Ihan samalla lailla kuin ekalla radalla. Koska meillä on jo hylky ajattelen koittaa uudestaan, nyt Äksy hyppää pois jo ennen kuin keinu alkaa kaatua. Lähdemme pois radalta. Olen ihan äimän käkenä tästä keinu-jutusta. Ennen ei ole ollut tällaisia ongelmia. Täytyypä ottaa tehotreeniin tuo keinu...

Viimeinen, eli kolmas rata, oli hyppyrata. Tuomarin ratapiirros oli aika yksitoikkoinen. Kenttää juostaan päästä päähän, matkalla ei oikeastaan mitään ihmeellistä. Pari kohtaa joissa pitää ottaa tarkasti. Jätän koiran taas kahden esteen päähän jonka jälkeen juoksemme kilpaa, Äksy voittaa   U-käännös ja takaisin, Äksy irtoaa hienosti eteen ja syöksyy hyppy-suoran päässä odottavaan putkeen. Sitten hyppyjä ja välissä rengas, kaikki sujuu upeasti kunnes.... kepit. Otan koiran esteen jälkeen haltuun (kuten edellisilläkin radoilla) ja lähetän sen ikäänkuin erillisenä esteenä kepeille ja *KOSH* Äksy menee sisään 2.välistä. Otan uudestaan ja se jättää toisen kepin väliin, kolmannella kerralla se ei edelleenkään pysty tekemään keppejä  oikein, joten päätän jatkaa radan loppuun niitä suorittamatta -> HYL

Kokonaisuudessaan olen tyytyväinen, radoissa oli paljon hyvää. Äksy malttoi hienosti odottaa joka kerta alussa lähtölupaa, se kuunteli hyvin, irtosi hienosti ja esitti muutenkin parasta osaamistaan. Tuo keinu jäi vähän kaivelemaan ja tietysti kepitkin ihmetyttävät kun se teki ne kahdessa ensimmäisessa radassa tosi hienosti ja sitten yhtäkkiä ei edes korjaamalla pysty niistä suoriutumaan. Olen tyytyväinen myös omaan suoritukseeni. Pystyin kaikilla radoilla tekemään ohjaukset niinkuin olin suunnitellut, vain kakkos radalla jouduin kahden esteen verran käyttämään varasuunnitelmaa ja se johtui siitä että Äksy irtosi enemmän ja oli nopeampi kuin olin uskaltanut toivoa, eli tämäkin tosiaan positiivinen asia. Jännityskin oli järkevissä rajoissa, ennen radalle menoa tuntui ihan mahdottomalta, mutta sitten kun itse suoritus alkoi, pystyin keskittymään siihen, eikä jännitystä ollut enää. Olen myös iloinen siitä että jaksoin juosta radat alusta loppuun jäämättä koirasta liikaa jälkeen ja hengästymättä liikaa. Pystyin siis käskyttämään hvyin loppuun asti.

Ensimmäiset kisat ovat siis nyt takana päin ja jälkitunnelmat ovat positiiviset.

Pomo oli kisapäivän hoidossa Leenalla ja oli leikkinyt kiltisti toisten kanssa. Viivi-kissa oli ollut jännittävä, mutta muuten poika oli ollut oikein reipas. Kiitos Leenalle Pojan hellästä hoidosta! Tuliaisiksi Pomo sai nännikumin jota se innoissaan kutiavilla ikenillään kaluaa.